(On)gelukkig thuiswerken

16 maart 2022

5 tips voor een veilige en gezonde thuiswerkplek. 

16 maart was het “De dag van de thuiswerker”. Een goed moment om eens stil te staan bij deze ontwikkeling die zich noodgedwongen over de wereld heeft verspreid. Thuiswerken kent vele voordelen, maar zeker ook haken en ogen. Vooral bekeken vanuit een veiligheidsbril. We zetten graag voor je op een rijtje hoe je hier zorgvuldig en veilig mee om kunt gaan!

Thuiswerken aan de keukentafel

Sinds het begin van de coronacrisis heeft een groot deel van werkend Nederland te maken gekregen met het werken vanuit huis. We zagen thuiswerkers op alle mogelijke manieren: aan de keukentafel of in een perfect uitgerust thuiskantoor en alles daartussenin. Inmiddels is het thuiswerkadvies van overheid vervallen. Toch is in veel organisaties hybride werken “het nieuwe normaal” en het kabinet roept werkgevers en werknemers op om afspraken te maken om het hybride werken in stand te houden. Het scheelt aanzienlijk in reistijd en -kosten, online meetings blijken zeer effectief en over het algemeen voelen thuiswerkers zich prettig en productief. Thuiswerken is een blijvertje! Toch heeft het zogezegd ook een keerzijde. 

De risico’s van thuiswerken

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat de fysieke en psychosociale belasting bij thuiswerkers toeneemt. Dit komt vaak doordat er weinig contact is met anderen en werk en privé lastig te scheiden zijn. Deze risico’s kunnen ertoe leiden dat de concentratie sneller afneemt en gezondheidsproblemen juist toenemen. Thuiswerkers zitten vaak langer en niet in de juiste houding achter een scherm, waardoor fysieke klachten kunnen ontstaan. Ook is de werkplek vaak niet optimaal ingericht voor het gebruik van de beschikbare apparatuur. Met alle risico’s van dien!

Ongevallen op en rond de werkplek thuis

De meeste ongevallen vinden plaats in en om het huis. En nu we vaker en langduriger thuis zijn, is het verstandig om deze risico’s eens onder de loep te nemen. Je ziet het zo voor je, een kluwen aan elkaar geknoopte kabels over de woonkamervloer om toch de laptop voor je neus te krijgen. Letterlijk een struikelblok! Een ander, voor veel mensen herkenbaar, risico is de trap waar van alles op ligt om ooit nog eens mee naar boven te nemen. Dit maakt het loopje op en af, misschien zelfs met de laptop in handen, een potentieel gevaar. 

De zorgplicht van de werkgever

Als werkgever doe je alles wat in je macht ligt om op kantoor de veiligheid van je medewerkers te waarborgen. Houdt dit dan op zodra de werkplek zich achter de voordeur van je werknemer bevindt? Uiteraard niet! Ook de risico’s van een thuiswerkplek horen opgenomen te zijn in de Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E).

Vanuit de Arbowetgeving is een werkgever verplicht om te zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving. Natuurlijk op kantoor, maar ook als je medewerkers thuis aan het werk zijn. Dit gaat om een goed ingerichte werkplek, maar ook om een inventarisatie van de risico’s in en om het huis. Belangrijk dus dat medewerkers actief begeleid en geadviseerd worden hoe de werkplek thuis in te richten. Wij helpen je daar graag bij op weg!

5 tips voor een gezonde en veilige werkomgeving:

  1. Richt de werkplek optimaal in
    Zorg dat de bureaustoel en tafelhoogte goed op elkaar zijn afgestemd en de armen een ontspannen houding aannemen. Indien mogelijk kan de kantoorstoel thuis worden ingezet.
  2. Neem je omgeving kritisch onder de loep
    Sta eens stil bij de potentiële gevaren, niet alleen op en rond de werkplek, maar in het hele huis. Denk hierbij aan vluchtwegen bij brand, waar liggen de sleutels als je in geval van nood een veilig heenkomen buiten moet zoeken en wat is de staat van je rook- en koolmonoxidemelders?
  3. Blijf in beweging
    Blijf niet te lang in dezelfde werkhouding zitten, neem korte pauzes en zorg voor voldoende beweging. Er zijn online veel apps te vinden die een kleine reminder sturen om even te ontspannen en de spieren te strekken. Het good old ommetje draagt ook bij aan een gezonde balans. Even de frisse lucht in!
  4. Zoek de balans tussen werk en privé
    Thuiswerken zorgt ervoor dat er veel zelfstandig gewerkt wordt. Taken, afspraken en verwachtingen moeten daarom goed op elkaar zijn afgestemd. Maak dit bespreekbaar aan beide kanten zodat er een goede balans blijft bestaan.
  5. Maak veilig gebruik van de apparatuur
    Bij een thuiswerkplek wordt er veelal gedurende de dag gebruik gemaakt van verschillende apparatuur. Het risico op brand zit hierbij letterlijk in een klein hoekje! Het is daarom van groot belang om snoeren van deze apparaten op de juiste wijze te gebruiken en apparatuur op een niet-brandbare ondergrond te plaatsen en op te laden. En kijk eens kritisch naar alle snoeren en looproutes. Ook hierbij zijn veel risico’s eenvoudig te beperken of uit te sluiten.


Een paar handige thuiswerktips voor aan de muur? Infographic Thuiswerkenn


ThuisHulpVerlener (THV)

G4S Training & Safety heeft drie verschillende THV-pakketten samengesteld om het jou als werkgever makkelijk te maken en je te helpen bij de zorgplicht. Ieder pakket is voorzien van een e-learning waarin uitgelegd wordt hoe thuiswerkende medewerkers zelf kunnen bijdragen aan een gezonde en veilige werkplek. Door middel van deze e-learnings worden medewerkers opgeleid tot ‘thuis-BHV’er’. Zo verklein je de risico’s en kunnen ongevallen en fysieke en psychische klachten vaak voorkomen worden. Op die manier kunnen medewerkers ook thuis gezond en veilig aan het werk.


Iedereen veilig thuis aan het werk? Maar hoe zit het dan op kantoor?

Het hybride werken heeft niet alleen nieuwe uitdagingen geïntroduceerd voor thuiswerkers, maar ook op de klassieke werkvloer zijn de veranderingen blijvend. Nu alles goed geregeld is voor thuiswerkers, mag je niet vergeten dat iedereen die wel op kantoor werkt daar ook veilig en gezond moet kunnen werken. 

Powered by Froala Editor

Powered by Froala Editor

Powered by Froala Editor

Powered by Froala Editor

GROOT AANBOD

aan veiligheidstrainingen

KWALITATIEVE LOCATIES

verspreid over het land

MAATWERK EN INCOMPANY

mogelijkheden voor jouw bedrijf

WERELDWIJD MARKTLEIDER

in veiligheidsdiensten

Advies nodig of speciale wensen?

We helpen je graag. Neem contact op of laat een bericht achter en we komen snel bij je terug.

HOE KUNNEN WE JE HELPEN?

E-MAILADRES

NAAM

BEDRIJFSNAAM

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BERICHT