GROOT AANBOD
aan veiligheidstrainingen
Het nieuwe jaar is begonnen, inmiddels zitten we alweer in de tweede week van januari. Hoe staat het met jouw goede voornemens?
Januari, bij uitstek hét moment om goede voornemens in de praktijk te brengen. Van meer sporten tot minder snoepen en van dry january tot een mobiele telefoon-detox. Wat je ook van plan bent, we wensen je er veel succes bij! Maar heb je dit jaar ook al aan goede voornemens op het gebied van veiligheid gedacht? We helpen je graag een handje om ook je veilige voornemens dit jaar te behalen.
Want hoe staat het met de veiligheid in je bedrijf? Wanneer is de RI&E voor het laatst uitgevoerd en zijn er voldoende goed getrainde BHV-ers op locatie?
Een veilige werkomgeving is niet alleen bij wet verplicht, maar tegelijkertijd ook “the right thing to do” als goed werkgever. Ook voorkomt het uitval van medewerkers, reputatieschade en schade aan middelen en productiviteit. Een veilige werkomgeving is echter geen stilstaand gegeven. Het is iets wat voortdurend in beweging is en goed bijgehouden dient te worden. Want de maatschappij verandert razendsnel: volgens de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden 2021* door TNO en CBS had 22,8% van alle werknemers in het afgelopen jaar te maken met ongewenst gedrag door klanten, bezoekers of andere externen. In 2020 was dit nog 21%. Zijn uw medewerkers goed getraind om zich hiertegen te weren?
Ogenschijnlijk kleine wijzigingen op de fysieke werkplek kunnen namelijk een grote invloed hebben op de veiligheid. Een voorbeeld: er zijn brandcompartimenten met brandwerende wanden aangebracht om te voorkomen dat een kleine brand zich door het hele pand kan verspreiden. Stel dat er een leiding is doorgetrokken door zo’n brandwerende wand, is dan de compartimentering nog effectief? Of heeft het gevolgen voor de mogelijke uitbreiding van een brand en als dit zo is, zijn er dan wel genoeg BHV’ers?
En over de BHV’ers gesproken: voor veel bedrijven is (gedeeltelijk) thuiswerken de norm geworden. Dat kan betekenen dat er momenten zijn dat er niet voldoende BHV’ers op locatie zijn. Het is belangrijk dat er inzicht is in de BHV-bezetting op locatie, maar je bent als werkgever ook verantwoordelijk voor de veiligheid van medewerkers die op dat moment thuiswerken.
Niet voor niets dus, dat wij veilige voornemens van harte stimuleren! Nadenken over (nieuwe) risico’s en er actie op ondernemen is een goede eerste stap.
100% veiligheid bestaat niet. Wel kun je risico’s én schade als zich toch een incident voordoet beperken. Op de eerste plaats staat inventarisatie en inzicht krijgen in de verbeterpunten. Vragen die je hierbij kunt stellen zijn:
Wil je serieus werk maken van veiligheid in 2023, dan is een BHV-scan de logische volgende stap. G4S Training & Safety verzorgt deze graag en we nemen onder meer de volgende zaken onder de loep:
Zo krijg je inzicht in de status van de BHV-organisatie én advies op maat van onze specialisten. Waar gaat het goed, wat kan er beter en aan welke verplichtingen moet nog worden voldaan met betrekking tot de specifiek aanwezige risico’s.
Benieuwd naar de mogelijkheden? Ruud Willemsen geeft graag meer informatie of komt langs voor een vrijblijvend gesprek. Ruud is bereikbaar via 06 - 51418666 | ruud.willemsen@nl.g4s.com
*bron: https://www.monitorarbeid.tno.nl/nl-nl/visualisaties/nea-benchmarktool/
Powered by Froala Editor
GROOT AANBOD
aan veiligheidstrainingen
KWALITATIEVE LOCATIES
verspreid over het land
MAATWERK EN INCOMPANY
mogelijkheden voor jouw bedrijf
WERELDWIJD MARKTLEIDER
in veiligheidsdiensten
We helpen je graag. Neem contact op of laat een bericht achter en we komen snel bij je terug.